lördag 23 november 2013

Sveriges viktigaste person genom tiderna.På första platsen kommer Gustav Vasa som förvandlade ett nordligt u-land till en av norra Europas rikaste och starkaste militärmakter.
Vasaättens vapen innan Gustav Eriksson. 
 Kung Göstas far riksrådet Erik Johansson.Landsfader är bara förnamnet,vad denne osannolikt listige före detta väpnare,född i Vallentuna,gjorde var inget annat än att skapa nationen Sverige.
Som PR-snille är Gustav Vasa fortfarande oöverträffad-till och med av senkomna folhemsförförare som skivmånglaren Stikkan Andersson och Bert Karlsson och reklamgurun Leon Nordin.
I alla lägen var Gustav Vasa en handlingens man.Han förvandlade klockor till bronskanoner,besegrade den gamla unionskungen KristianII,knäckte de uppstudsiga dalkarlarna,slog ned smålänska uppror,kohandlade med Lübeck,beslagtog gårdar och kloster, konfiskerade ek-och barrskogar,skapade landets första permanenta örlogsflotta,bygde slott och fästningar,moderniserade järnindustrin,beodrade en bibelöversättning som skulle stå sig i fyrahundra år och komma att betyda mycket för det svenska språkets utveckling,samt inledde Stockholms förvandling från vad utlänska sändebud beskrev som en efterbliven,stinkande,vanskött by till en riktig huvudstad.
Vasa var unik,men samtidigt en typisk regent i sin europeiska samtid, i stil med den danske Kristian lll och den engelske Henrik Vlll. Han såg chansen att bryta påvemakten och bygga en nationalstat,stödd på nya,starka grupper i samhället  och han tog den. Och då har vi ändå inte nämnt porträttet på tusenlappen och världens mest berömda långlopp på skidor (anm.Gösta Eriksson flydde från Dalarna på snöskor,kunde ej åka skidor),som knappast skulle existerat utan detta administrativa geni vars ätt med tiden skulle orsaka så mycket buller även utanför vårt lilla lands gränser.

1 kommentar:

Anonym sa...

Riktigt bra.