fredag 27 april 2018

Frid över Casas minne.

Minnesord: Carl-Arne Samuelson

Carl-Arne Samuelson, Täby, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är  hustrun Marianne och barnen Gunnar, Kerstin, Bengt och Olof med familjer.
Carl-Arne Samuelson, allmänt kallad Casa, var en välkänd profil med stort kontaktnät bland företagare och golfare. Han ägnade sitt yrkesliv åt att aktivt medverka till uppbyggnaden av den moderna lantbrukskooperativa livsmedelsindustrin och kom tidigt in i företagsledarrollen.
Som nybakad jurist började han som styrelsesekreterare i Mjölkcentralen (MC) i Stockholm, och som 36-åring blev han vd i LMC (Lantbrukarnas mejericentral) i Göteborg). Sedan fortsatte karriären i Lantmännen som vice vd. Efter den stora fusionen 1971 mellan MC, LMC och Sydöstmejerier bildades landets största mejeriföretag, som 1975 fick namnet Arla. Casa blev vice vd 1971 och koncernchef 1984, vilket han var fram till sin pensionering 1990.
Casa var en omtänksam och mycket omtyckt företagsledare bland anställda, kunder och ägare, mellansvenska mjölkbönder och deras förtroendevalda. Han representerade ett modernt ledarskap med stor öppenhet, ärlig och tydlig kommunikation och delegerat ansvar för underställda chefer. Under Casas ledning förvandlades en mycket traditionell och sluten organisation till ett föredöme inom branschen. Han var också under en lång period ordförande i Livsmedelsföretagen.
Casa föddes 1927 i Västervik och tillhörde i början av 50-talet Sverigeeliten i tennis.
Efter tennisen kom golfen, och under lång tid var han en verklig låghandikappare. Trots ett intensivt arbete som företagsledare hann han även med att arbeta som idrottsledare vid sidan av eget golfspel. Casa var under perioder ordförande i Näsbyparks tennisklubb och Djursholms golfklubb.
Med sin juristbakgrund var han också en flitigt anlitad regelexpert inom golfen. Det finns många historier om Casas framfart på golfbanorna – en av dem är hans avslutningsrunda på den lätt frusna mästerskapsbanan i Crans Montana, där han som 63-åring lyckades spela på scratch.
Casa var en härlig umgängesmänniska med stort socialt nätverk. Älskade att hålla tal eller sjunga en sång, även i offentliga sammanhang. Omtänksam, omtyckt och välkänd var nyckelord som kopplades till honom. Casa, som alltid varit ett naturligt centrum i familjen och bland vänner och arbetskamrater, lämnar ett mycket stort tomrum efter sig.

Inga kommentarer: