lördag 27 oktober 2007

Sveriges första riktiga Vasalopp


År 1985 Premiär på Gustav Vasas Minneslopp på Snöskor.
Gustav Vasa flykt mot Norge, från Mora till Sälen, skedde alls icke på skidor, som var för tiden ovanligt fortskaffningsmedel. Nej, han företog fastmer resan på snöskor, eller "skahrboghar", som det står att läsa i Kulturhistoriskt Lexikon. Detta har ytterligare styrkas av den framlidne idrottsprofessorn Åke Swahn.

Görans anm. Gustavs flykt mot Norge till Bergen där Hansan säkert skulle hjälpa och stötta frihetskämpen Gustav allt för att utnyttja honom i storpolitiska syften men vändningen blev en annan...

Syftet med Gustav Vasas Minneslopp på Snöskor var att väcka intresse inför jubileet 1996 och därmed tala om för svenska folket att Gustav Vasa född på Lindholmens gods den 12 maj 1496, samt att placera Lindholmen och Vallentuna Kommun på "kartan"
Nyfikenheten och pressuppbådet inför premiären skapade stor genomslagskraft i Sverige och utomlands. Publicitet i Sveriges Radio /TV, Rapport och Aktuellt samt P1 och P3 samt Radio Utlandsprogrammet och ett flertal utländska tidskrifter.
Rubriker i Falukuriren och Gefle Dagblad:
"NU STARTAR SVERIGES FöRSTA RIKTIGA VASALOPP"

År 1986 Gustav Vasas Minneslopp på Snöskor, andra året med lika stort mediaintresse.
Snörika vinter bäddar för ett stort intresse. Startavgifterna i snöskoloppet går direkt till jubileumsfondon.
Efterföljande år lyser snön med sin frånvaro. Materialet, snöskor, Diplom, affischer mm. lägges i malpåse i väntan på några snörika vintrar, men så blir det inte, snömängderna uteblir.

Inga kommentarer: