fredag 10 oktober 2008

Skattesmitarnas skyddshelgonPå Cypern finns ett av flera skyddshelgon begravda bland annat Sankt Mammas som när det begav sig var en fattig man som levde på vad jorden gav. En dag blev han uppsökt av ett par knektar som var utsända av Kejsaren i Nicosia för att driva in skatt.
Mammas kunde inte betala någon skatt för hans enda levebröd var det jorden gav för hans överlevnad.Knektarna transporterade Mammas till kejsaren för att han skulle få förklara sig och på vägen dit fick man se att ett aggressivt lejon överfalla ett får.
Mammas grep in skyddade fåret grep lejonet och tyglade det för att rida på lejonet med fåret i sin famn fram till kejsaren i Nicosia som blev så imponerad över denna syn att han gav Mammas skattebefrielse i evig tid.
Många skattesmitare valfärdar nu till helgonet Sankt Mammas på den turkcypreotiska sidan för att tillbedja honom allt för att slippa fogdarnas granskning.

1 kommentar:

Anonym sa...

oj,oj,oj kön ringlar sig lång utanför S:t Mammas begravningsplats nästan som vid moskén el-Haram med Kaba o. den heliga svarta stenen.